Blog

Sedem pilierov Zotavovacieho programu OMS

(v originále vyšlo 7. novembra 2023)

the20seven20pillars

Program vytvoril profesor George Jelinek v roku 1999, začal ako zoznam, ktorý si napísal a mal na chladničke, a neskôr bol v roku 2000 publikovaný v knihe. Sedem pilierov, ktoré tvoria Zotavovací program, predstavujú holistický prístup, vďaka ktorému je Zotavovací rogram taký účinný.

Ako charitatívna organizácia chceme, aby piliere boli čo najprístupnejšie a najvhodnejšie pre celú našu komunitu, preto sme sa rozhodli premenovať tri zo siedmich pilierov, aby boli inkluzívnejšie a odrážali čo najširší výklad Zotavovacieho programu. Profesor George Jelinek súhlasil s tým, že nové názvy sú pre Zotavovací program pozitívnou zmenou, a túto zmenu veľmi podporuje a je ňou nadšený!

Ktoré piliere sme premenovali?

  • Cvičenie sa teraz bude nazývať Fyzická aktivita, aby sa lepšie odrážali všetky spôsoby, ktorými sa ľudia s SM môžu hýbať, od záhradkárčenia cez beh alebo jogu až po hranie sa s deťmi.
  • Meditácia sa teraz bude volať Zvládanie stresu, aby sa lepšie zahŕňali všetky vedomé aktivity (vrátane meditácie), ktoré znižujú stres.
  • Prevencia v rodine sa teraz bude volať Zdravie rodiny, pretože dodržiavanie životného štýlu OMS prispieva oveľa viac k celkovému zdraviu  než len k prevencii SM.

Obsah týchto pilierov sa nemení, aktualizované názvy len lepšie odrážajú usmernenia a odporúčania programu.

Sedem pilierov Zotavovacieho programu OMS

Tu je úplný zoznam pilierov Zotavovacieho programu OMS s aktualizovanými názvami:

  • Strava
  • Vitamín D a slnečné svetlo
  • Fyzická aktivita
  • Zvládanie stresu
  • Lieky
  • Zdravie rodiny
  • Zmeňte svoj život na celý život

Prečo sme sa rozhodli premenovať tieto tri piliere?

Z “cvičenia” sa stáva “fyzická aktivita”.

Premenovanie piliera “Cvičenie” na “Fyzickú aktivitu” znamená, že sa tak zahŕňajú všetky rôzne druhy fyzickej aktivity a pohybu. Napríklad individuálne cvičenie, skupinové cvičenie, strečing, joga, chôdza a všetky ostatné spôsoby, ktoré ľudia radi využívajú na pohyb. Napríklad prechádzka so psom, domáce práce, práca v záhrade a hra s deťmi sa “počítajú” ako fyzická aktivita, aj keď sa zvyčajne neklasifikujú ako cvičenie. Chceme povzbudiť našu komunitu, aby vedela, že bez ohľadu na úroveň vašich schopností alebo kondície existuje niečo, čo môžete urobiť, aby ste boli aktívnejší. Pre všetkých, ktorí sú v programe noví alebo sa ho v súčasnosti zúčastňujú, je vďaka tomuto novému názvu jasnejšie, že nech už preferujete akýkoľvek druh fyzickej aktivity, je súčasťou odporúčaní Zotavovacieho programu a prináša vám úžitok!

Zotavovací rogram odporúča intenzívny pohyb alebo fyzickú aktivitu v trvaní 30 minút denne, prípadne sa usilovať o to, aby ste ju vykonávali 5 dní v týždni. Podrobnejšie informácie o odporúčaniach programu týkajúcich sa fyzickej aktivity nájdete tu.

Z “meditácie” sa stáva “zvládanie stresu

Zvládanie stresu je nový názov pre pilier meditácie, pretože hoci je meditácia jednou z foriem zvládania stresu, existuje mnoho ďalších spôsobov, ako naša komunita môže zvládať stres, čo, ako vieme, je veľmi dôležité pre zvládanie príznakov SM.

Či už teda radi praktizujete všímavosť, vďačnosť, meditáciu alebo iné formy zvládania stresu, podporujeme vás a tieto voľby, ktoré vedú k lepšiemu a zdravšiemu životu s SM.

Budeme naďalej poskytovať vedené meditácie, pretože vieme, že výskum ukázal, že pravidelné praktizovanie meditácie môže pomôcť zmierniť príznaky SM a program odporúča 30 minút dennej všímavej meditácie. Budeme odkazovať aj na ďalšie možnosti zvládania stresu, ako je napríklad všímavosť, práca s dychom, pobyt v prírode a vedomé aktivity, napríklad hudba a umelecká tvorba. Podrobnejšie informácie o odporúčaniach Zotavovacieho rogramu na zvládanie stresu nájdete tu.

Z “rodinnej prevencie” sa stáva “zdravie rodiny”

Máme pocit, že “Zdravie rodiny” je ucelenejší názov, ako opísať, ako chceme podporiť našu komunitu pri ochrane a zlepšovaní zdravia ich rodín.

Veríme, že zdravie vašej rodiny je rovnako dôležité ako vaše vlastné zdravie, a preto je kľúčovým pilierom programu, či už ide o podporu užívania doplnkov vitamínu D, zlepšenie stravy, viac pohybu alebo dodržiavanie iných častí programu.

Životný štýl Zotavovacieho programu OMS nie je len o prevencii alebo zvládaní SM, ale môže pomôcť predchádzať mnohým civilizačným ochoreniam u partnerov, detí, súrodencov a širšej rodiny, vrátane ďalších ľudí, napríklad blízkych priateľov. Je to teda voľba životného štýlu, vďaka ktorej budú všetci zdravší!

Čo ďalej?

Obsah v rámci týchto pilierov sa nemení, aktualizované názvy len lepšie odrážajú usmernenia a odporúčania Zotavovacieho programu, o ktorých veríme, že tak budú prístupnejšie najmä pre nováčikov v Zotavovacomrograme, takže sa nemusíte učiť nič nové a odporúčania zostávajú nezmenené.

Ak máte otázky týkajúce sa Programu a chcete získať podporu komunity, ktorá vám pomôže na vašej ceste, prečo sa nepripojiť do centra Live Well Hub? Je to podporný, inkluzívny a priateľský priestor plný rovnako zmýšľajúcich ľudí, ktorí žijú dobre s SM. Kliknite sem a pridajte sa (v angličtine)!

Pridaj komentár