Blog

Denníky prof.Jelineka : Cesta nádeje a zdravia po 25 rokoch

(v originále vyšlo 28. marca 2024)

Denníky prof.Jelineka: šanca získať exkluzívny prístup

Dnes 70-ročný profesor George Jelinek je obrazom zdravia. Pred 25 rokmi mu však bola stanovená diagnóza, ktorá mu zmenila život: skleróza multiplex (SM). Potenciálnu závažnosť tohto ochorenia podčiarkla samovražda jeho matky, ktorá bola dôsledkom jej boja s vlastnými príznakmi SM.

V prvých rokoch po stanovení diagnózy sa profesor Jelinek začal venovať písaniu denníka, aby si zaznamenal svoje myšlienky a úvahy. Starostlivým dokumentovaním svojich pokrokov nielen sledoval svoju cestu, ale našiel aj účinný nástroj na podporu svojej duševnej pohody.

Teraz, po 25 rokoch, sa profesor Jelinek delí o svoje denníky, aby pomohol ostatným zvládnuť problémy s SM a aby podporil charitatívnu organizáciu Overcoming MS. Chce, aby si každý uvedomil, že bez ohľadu na to, aké problémy prežíva, stále existuje nádej.

Ako si môžem vypočuť denníky profesora Jelinka?

Ak sa chcete inšpirovať, pozývame vás vypočuť si profesora Jelinka, ako číta zo svojich denníkov, ktoré svedčia o trvalej sile nádeje. V pondelok 15. apríla zverejníme prvú epizódu zo série jeho nahrávok denníka.
Ak chcete získať exkluzívny prístup, kliknite sem a získajte vstupenky na Eventbrite, kde môžete prispieť dobrovľným darom, a kde získate prístup k nahrávkam denníkov, ktoré môžete počúvať kedykoľvek po získaní vstupenky na Eventbrite.

georges-diary-225x300-1

Pôvodný denník, ktorý používal George Jelinek

georges-diary-intro-quote-300x132-1

Citát z Georgovho denníka

Pozadie: Vytvorenie Zotavovacieho programu OMS

Profesora Jelineka neodradila diagnóza. Bol motivovaný tým, že videl, ako sa zhoršuje zdravotný stav jeho matky, preto sa pustil do práce vytvoriť prehľad rozsiahleho vedeckého výskumu o SM. Zosumarizovaním výsledkov dostupného výskumu sa snažil odhaliť stratégie, ktoré by maximalizovali jeho šance ostať zdravý napriek SM. Jeho úsilie mu poskytlo cenné poznatky o zvládaní tohto ochorenia, ktoré prispeli k jeho zdraviu a zdraviu širšej komunity SM.

Profesor Jelinek, vedený novými poznatkami a odhodlaním vzdorovať nepriazni osudu, vytvoril Zotavovací program OMS. Cieľom tohto programu, ktorým sa riadi už 25 rokov, je maximalizovať šance ľudí na dobrý život s SM. Program postavil na siedmich pilieroch životného štýlu vrátane stravy, cvičenia, zvládania stresu a primeraného príjmu vitamínu D, a v prípade potreby aj liekmi.

Profesor Jelinek ako zdravotnícky pracovník povzbudzoval ľudí, aby sa poradili s lekármi. Presadzoval integráciu týchto zmien životného štýlu s konvenčnými lekárskymi radami, čím ponúkal holistický prístup k liečbe SM.

fifth-spread-300x200-1

Podpora ľudí s SM na celom svete

Organizácia “Overcoming MS”, pomenovaná podľa prvej knihy profesora Jelinka, je charitatívna organizácia zameraná na pomoc ľuďom s SM na celom svete. Zasadzujeme sa za duševnú a fyzickú pohodu každého, kto žije so sklerózou multiplex, ako aj tých, ktorých sa skleróza multiplex dotýka iným spôsobom, napríklad priateľov, rodiny a opatrovateľov ľudí žijúcich s SM.

Podporujeme živú komunitu, v ktorej sa ľudia postihnutí SM môžu spájať a vymieňať si skúsenosti s ďalšími podobne zmýšľajúcimi ľuďmi, aby spoločne optimalizovali svoje zdravie. Táto spoločná cesta je poháňaná poznaním, že priebeh sklerózy multiplex možno pozitívne ovplyvniť, pričom u niektorých dokonca dochádza k ústupu konkrétnych príznakov, čo v komunite vzbudzuje nádej a solidaritu.

george-drinking-wine-2-crop-300x225-1

O mnohých hlbokých vplyvoch programu sa delíme prostredníctvom príbehov členov OMS komunity. Jeden z nich sa podelil o svoje skúsenosti:

“Nájsť Zotavovací program OMS je ako nájsť nádej. Môže zmeniť život, najmä keď bojujete s problémami, ktoré nasledujú po stanovení diagnózy.”

Navyše, piliere programu – strava, cvičenie, zvládanie stresu a príjem vitamínu D – nielenže pomáhajú ľuďom s SM, ale sú aj v súlade so všeobecnými zdravotnými usmerneniami.  Slúžia na prevenciu iných rozšírených ochorení a prezentujú Zotavovací program OMS ako program poskytujúci zdravie pre všetkých.

Vypočujte si priamo od profesora Jelínka jeho skúsenosti a cestu v období po diagnostikovaní SM, a to počúvaním Jelínkových denníkov, ktoré sa začnú vysielať v pondelok 15. apríla.

Nenechajte si ujsť túto inšpiratívnu a dojímavú príležitosť nahliadnuť do myslenia, motivácie a snahy profesora Jelinka žiť s SM v pohode: Kliknite sem a získajte vstupenku a môžte poskytnuť dobrovoľný príspevok na podporu charitatívnej organizácie Overcoming MS (vo Veľkej Británii).

Pridaj komentár