Iné SM správy, Najnovšie správy

Konečne! Dôkaz vysokej úrovne, že strava dokáže predchádzať zdravotnému postihnutiu z dôvodu SM

(v originále vyšlo 13.12.2017)

scott-warman-525481-unsplashKaždý, kto sa riadi Zotavovacím programom OMS, vám povie aké to je, keď napriek všetkým dôkazom poukazujúcim na úlohu stravy pri prevencii progresie SM, zdravotnícki pracovníci naďalej tvrdia, že neexistuje dostatok dôkazov na odporúčanie zmeny stravy.

Čo hovorí výskum o strave odporúčanej OMS?

Konečne máme výskum na vysokej úrovni! V tejto štúdii vedci z Johns Hopkins využili súbor údajov NARCOMS (Severoamerický výskumný výbor pre roztrúsenú sklerózu) a skúmali stravu takmer 7 000 ľudí s SM zo Severnej Ameriky a hodnotili, ako kvalita stravy súvisí s postihnutím.

Stravu v podstate rozdelili na štyri zložky: (1) ovocie, zelenina a strukoviny (2) celozrnné potraviny (3) rafinovaný cukor a (4) červené mäso. Jednotlivci boli hodnotení do kvintilov podľa toho, ako zdravá bola ich strava v každej oblasti a skóre sčítali.

Ľudia s MS v najvyššom kvintile pre najzdravšiu stravu (t. j. väčšina ovocia a zeleniny, väčšina celozrnných potravín, najmenej cukru a najmenej mäsa) mali o 20% menšiu pravdepodobnosť, že budú mať vážne postihnutie.

Čítajte viac: strava

Ešte dôležitejšie je, z hľadiska programu OMS, je že toto skóre kombinovali s niekoľkými ďalšími ukazovateľmi zdravého životného štýlu, ako je fajčenie, cvičenie a telesná hmotnosť, a zistili, že tí v najzdravšej skupine mali celkovo o jednu tretinu menej únavy, asi o polovicu menšie riziko výskytu depresie a bolesti a asi o tretinu menej kognitívnych porúch.

Tieto zistenia sú prekvapivo podobné tým, ktoré sme zistili v štúdii HOLISM, hoci HOLISM má podstatne viac údajov o správaní v oblasti zdravého životného štýlu, čo umožňuje odhaliť oveľa spoľahlivejšie nezávislé vzťahy.

V úvodníku od odborníkov v tejto oblasti sa uvádza, že pokiaľ ide o stravu a SM, veda si konečne sadla za stôl. Pokiaľ ide o ľudí, ktorí sa riadia programom OMS, je to silný dôkaz, že sme na správnej ceste.

Zatiaľ čo čakáme na ďalšie intervenčné pokusy na potvrdenie týchto zistení, ľudia s SM by nemali vôbec váhať pri prijímaní programu OMS, ktorý potvrdzuje čoraz väčšia dôveryhodná základňa dôkazov z vysoko kvalitného výskumu.

Prečítajte si viac: Kvalita stravy súvisí so zdravotným postihnutím a závažnosťou príznakov pri roztrúsenej skleróze

Pridaj komentár