Iné SM správy, Najnovšie správy

Existuje súvis medzi ľanovým olejom a 40% nižším rizikom vzniku SM

(v originále vyšlo 8.2.2017)

jessica-lewis-621064-unsplashMnohé štúdie v priebehu rokov naznačujú kľúčovú úlohu omega-3 mastných kyselín pri rozvoji a progresii SM.

Už od čias pôvodnej práce Swanka v Nórsku, ktorý zistil nízku incidenciu, keď hlavným živočíšnym produktom v strave boli ryby, až po veľké populačné štúdie a niektoré klinické skúšky, sa vždy ukazovalo pravdepodobné, že zvyšujúca sa spotreba omega 3 by mohla znížiť riziko vzniku SM u rizikových osôb, a spomaliť rýchlosť jeho progresie.

Kľúčová otázka

Kľúčovou otázkou bolo, aký typ omega 3 má vplyv. Štúdia HOLISM z Oddelenia neuroepidemiológie na Melbourne School of Population and Global Health bola naozaj prvá, ktorá si všimla, že omega-3 z rastlinných zdrojov majú silnú asociáciu s lepšími zdravotnými výsledkami u ľudí s SM, zatiaľ čo pre rybí olej to tak neplatí.

Hoci Zotavovací program OMS už dávno ako ideálny doplnok omega 3 navrhuje ľanový olej, ako najkoncentrovanejší zdroj rastlinných omega 3, mnohí neboli týmto výskumom presvedčení a naďalej podporujú rybí olej.

Výskum svetovej triedy z Nórska a Harvardskej univerzity dodal presvedčivý dôkaz pre argument o používaní ľanového oleja.

Presvedčivé údaje

Výskumníci, skúmajúc údaje o takmer 175 000 zdravotných sestrách z dlhodobej štúdie US Nurses Health Study, zistili, že tie, ktoré na začiatku liečby konzumovali najviac polynenasýtených mastných kyselín, mali o tretinu nižšie riziko rozvoja SM v priebehu štúdie ako tie, ktoré ich konzumovali najmenej.

Najzaujímavejšie však bolo, že keď sa výskumníci zaoberali jednotlivými mastnými kyselinami, jedinou, ktorá bola spojená s týmto zníženým rizikom, bola kyselina alfa-linolénová (ALA), teda omega-3 mastná kyselina pochádzajúca z rastlinných zdrojov, ktorá sa vo veľmi vysokej koncentrácii nachádza v ľanovom oleji. Osoby v skupine s najvyšším príjmom ALA mali o 40% nižšie riziko vzniku SM.

Mastné kyseliny nachádzajúce sa v rybom oleji (EPA a DHA) nemali žiadnu súvislosť so zníženým rizikom. Trochu neočakávané zistenie štúdie HOLISM, že iba ľanový olej a nie rybí olej súvisí s lepšími zdravotnými výsledkami u ľudí s SM (menšie zdravotné postihnutie, lepšia kvalita života, menej depresií, menšia únava, menej recidív), bolo teraz posilnené týmto dôležitým zistením zo zdravotnej štúdie sestier v USA US Nurses Health Study.

Výskumníci štúdie HOLISM uviedli, že majú pocit, že za nejednoznačnými výsledkami pre rybí olej je pravdepodobne vo všeobecnosti nízka kvalita predávaného rybieho oleja, ktorý často zoxidovaný a zle vyrobený a uskladnený, zatiaľ čo ľanový olej od renomovaného dodávateľa je oveľa kvalitnejším olejom a to môže vysvetliť tento zjavný nedostatok účinnosti rybieho oleja.

Nech už je príčina týchto výsledkov akákoľvek, je povzbudivé vidieť ďalšiu podporu pre základné princípy Zotavovacieho programu OMS. Treba tiež poznamenať, že po tomto najnovšom výskume by mali osoby so zvýšeným rizikom rozvoja SM, ktoré sú blízkym rodinným príslušníkom človeka s SM, na čo najlepšie zníženie rizika rozvoja SM užívať nielen doplnky vitamínu D, ale tiež ľanový olej.

Polyunsaturated fatty acids and the risk of multiple sclerosis.

Pridaj komentár