Najnovšie správy, NEU výskum

Zo stola profesora: A znovu HOLISM

19.1.2018 (v originále vyšlo 26.8.2016)

plos-one-150x150Po mnoho rokov má veľa ľudí s SM  pripomienky k lekárom, ktorí im hovoria, že strava či omega-3 doplnky alebo napríklad cvičenie nemajú nič spoločné s prevenciou progresie ochorenia. Niektorí hovoria, že neexistuje žiadny dôkaz na podporu zmeny  životného štýlu ako prevencie postupu ochorenia. Hoci nová kniha, profesora George Jelineka Ako prekonať sklerózu multiplex sa istým spôsobom zaoberá týmito dôkazmi, má okolo tisíc odkazov, je skutočne problém s bázou poznatkov ohľadom úspešnosti zmeny životného štýlu.

Problém bol, že zatiaľ čo študovaná bola aj strava, aj cvičenia, aj fajčenie a tak ďalej, takmer vždy boli študované osamotene. Ale keďže faktory, ktoré prispievajú k zvýšenej alebo zníženej miere postihnutia pravdepodobne vplývajú navzájom na seba,  nepomôže nám tento prístup štúdia vecí v izolácii plne pochopiť, čo sa deje. Pretože telo je zložitý systém, potrebujeme systémovo založený prístup, aby sme pochopili, čo vedie k chorobe. Až dosiaľ sa žiadna výskumná skupina nepokúsila o kvantifikáciu potenciálnych prínosov všetkých faktorov životného štýlu pre zdravotné postihnutie u ľudí s SM.

Zadajte si do pubmedu HOLISM štúdiu! Výskumníci Neuroepidemiologickej katedry (NEU) na Melbourne School of Population and Global Health na Univerzite v Melbourne vykonávali takúto štúdiu od roku 2012, zberali a analýzovali údaje 2500 ľudí s SM z 57 krajín, a skúmali celú škálu faktorov životného štýlu a výsledky choroby u týchto ľudí. Ku dnešnému dňu zverejnili zhruba tucet odborných článkov, v ktorých sa venujú  jednotlivým rizikovým faktorom progresie, s detailami ohľadom stravy, odhaľujúc relatívnu dôležitosť ovocia a zeleniny, tukov, omega 3, vlákniny a spotreby rýb.

Teraz dali všetky faktory spolu do jedného sofistikovaného štatistického modelu pozerajúc sa na spoločný súvis jednotlivých faktorov s invaliditou. To nám pomáha pochopiť, ako sa niektoré faktory navzájom ovplyvňujú, ako aj jedinečný príspevok, ktorý individuálne faktory majú na zdravotné postihnutie po započítaní do úvahy ďalších faktorov. Po prvýkrát výskumníci a ľudia s SM majú možnosť vidieť relatívnu dôležitosť každého z týchto faktorov ako determinantov zdravotného postihnutia v tejto skupine ľudí. A aké sú to úžasné výsledky!

Príspevok bol publikovaný v prestížnom časopise PLOS ONE, najväčšom svetovom zdravotníckom vestníku a vlajkovej lodi Public Library of Science v USA. Príspevok ukazuje, že zdravá strava, viac pohybu, nefajčenie, príjem rastlinne založených omega-3 tukov a mierna konzumácia alkoholu majú najväčší vplyv na nižšie zdravotné postihnutie, po kontrole všetkých ostatných faktorov vrátane užívania liekov. Ochorenie modifikujúce lieky mali tiež súvis s nižším zdravotným postihnutím a menším počtom relapsov, čo potvrdzuje výsledky niektorých klinických testov na lieky.

Hlavný autor profesor George Jelinek povedal: “Toto sú dôležité a zaujímavé novinky pre SM komunitu. Naše zistenia o silnom vplyve zdravého životného štýlu na menšie zdravotné postihnutie v tejto veľkej medzinárodnej vzorke pridáva značnú váhu našej dlho predkladanej hypotéze, že sekundárna prevencia pri liečbe SM je nielen možná, ale mala by byť oveľa viac prijímaná.”

Komunita OMS má dôvod na oslavu tohto významného nového dôkazu z NEU. Poskytuje značnú podporu prebiehajúcemu úsiliu OMS zmeniť paradigmu liečby SM od súčasného prístupu, kedy sa používajú výlučne medikamenty, k viac holistickému s dôrazom na rizikové faktory životného štýlu súčasne s najlepšími dostupnými liekmi v prípade potreby. Dôkaz je neoddiskutovateľný: v tejto veľkej medzinárodnej vzorke ľudí s SM, tí, ktorí žijú zdravší životný štýl majú výrazne menšie zdravotné postihnutie!

Doc. Tracey Weilandová

Pozrite si príspevok v PLOS ONE

 

Pridaj komentár